Odds och Betting

Betting, eller odds som det även kallas, går ut på att satsa pengar på att en viss händelse kommer att ske. Det kan vara till exempel att ett visst lag vinner en bandymatch eller att ett visst parti får flest röster i ett val. Gissar man rätt så vinner man tillbaka sina pengar plus en andel som oddset anger. Att spela på odds är ett roligt och spännande sätt att försöka vinna pengar på, precis som i andra hasardspel.

Ett odds skrivs vanligtvis i decimalform (såsom 4,17 eller liknande) och för att räkna ut hur mycket man får vid vinst så multiplicerar man sina satsade pengar med oddset. Har du till exempel  satsat 100 kronor på ett lag där oddsen är 2:08 så får du 208 kronor om laget vinner. Förlorar laget istället så har du förlorat dina satsade pengar.

Ett odds kan vara både rörligt eller fast, där rörligt är det mest vanliga. Vid ett fast odds är det experter som har bestämt hur oddsen ska vara och det är de siffror man får spela på. Vid ett rörligt odds så förändras oddset ständigt beroende på hur folk väljer att spela.

Man kan förenklat säga att ett lågt odds innebär att chansen att det kommer att hända är stort och det är många som tror på just detta utfall. Dock blir det så att man inte får så mycket pengar om detta inträffar eftersom oddset blir lågt. Är det istället ett högt odds så är det inte så många som tror på oddset och chansen att detta kommer att ske är relativt liten. Detta kan till exempel bero på att det laget är sämre än det med ett lägre odds och därför helt enkelt har en mindre risk att vinna.

Men om nu det lag med ett högre odds skulle gå och vinna så får de som har satsat på det laget en större vinst än de som satsat på det låga oddset. Det kan därför vara svårt att satsa sina pengar. Satsar man på det låga oddset är chansen att vinna stor men man kommer inte att vinna så mycket. Satsar man istället på det höga oddset är det inte lika stor chans att man vinner, men priset blir då desto högre.

Man kan alltså förenklat säga att spela på odds är en ren chansning. Saker kan ske som kan förbättra oddset för en part medan det kan försämra för en annan. Detta kan vara allt från att fotbollslagets bästa spelare blir skadad och inte kan spela till att värdet förändras. Därför är det viktigt att man läser på och vet vad möjligheterna är när man satsar sina pengar. Men man kan som sagt inte lära sig precis hur man ska satsa sina pengar från gång till gång, eftersom varje spel, match eller turnering är helt unik med olika förutsättningar.