Keno

Keno är ett spel som AB Svenska Spel erbjuder i Sverige. Spelet spelas i stora delar av världen och fungerar på ungefär samma sätt överallt. Möjligen är Svenska Spel lite generösare än sina kollegor ute i vida världen eftersom Keno spelas med 70 bollar medan det på andra håll, t.ex. vissa stater i USA, spelas med 80 bollar. Färre bollar innebär färre nummer att satsa på vilket leder till ökade vinstchanser.

Keno är importerat

Keno är likt många andra spel en import från Kina, där spelet är känt sedan århundraden. Till Sverige kom spelet 1992 och dragningen skedde till en början i TV4. Keno har bytt kanal några gånger under åren men är nu tillbaka hos TV4, där en dragning sker varje dag. Det betyder att en spelomgång sker varje dag vilket ger många möjligheter att spela och med lite tur vinna.

Vinstchanser

Det finns flera sätt att satsa på Keno, men här följer de grundläggande reglerna för hur spelet går till: Dragningen sker på så sätt att 20 bollar dras ur en hög med 70 bollar. När man spelar Keno satsar man på 1 till 11 nivåer. Det betyder att man på nivå 1 endast väljer ett enda nummer medan man på nivå 11 väljer 11 st. nummer. Det är naturligtvis mycket svårare att få 11 rätt än 1 rätt men vinsten på 11 rätt är också betydligt högre. Chansen att vinna på en enkelrad är ju faktist 1:70 vilket inte är så illa. Chansen att vinna på nivå 11 är förvisso försvinnande liten men det händer då och då att någon prickar in 11 rätt. Chansen för vinst är då 1:12,8 miljoner.

Oddsen är bättre än så

Även om möjligheten att vinna med 11 rätt finns, kan det räcka med färre rätt för att vinna höga summor. Om du exempelvis prickar in 10 av dina 11 nummer så är vinstchansen 1:234 238. Det lägsta antalet rätt som Keno delar ut vinst på är 5 av de 11 och då är vinstchansen 1:8,8. Vinsten skiljer sig därför väldigt mycket beroende på hur många rätt du får. Prickar du in alla 11 så vinner du 5 miljoner kronor medan vinsten vid 5 rätt av 11 endast blir 5 kronor. Den lägsta insatsen är 5 kronor per nivå så i det fallet har det gått jämnt ut.

Oddset förbättras avsevärt om man nöjer sig med att bara få 10 rätt av de 11 spelade numren. Då blir istället vinsten 125 000 kronor.

Insatser

Det lägsta radpriset är 5 kronor. Ökar du insatsen till 10 kronor fördubblas även vinstbeloppet. En extra satsning kan du göra genom att spela Kung Keno. Med Kung Keno fördubblas din insats men toppvinsten tredubblas. Kung Keno är ett tilläggsspel där du ska ange att ett av dina valda nummer även ska vara ett Kung Keno-nummer. Vid dragningen dras sedan ett Kung Keno-nummer bland de 20 redan dragna numren. Det är inte bara insatsen och vinstenbeloppet som ökar utan även vinstchanserna. Har du satsat 5 kr plus 5 kr för din Kung Keno så har du chans på 15 miljoner kronor i vinst men å andra sidan är dina chanser att vinna 1:23,4 miljoner, dvs. ingen jättechans precis. Kung Keno kan också spelas på de lägre nivåerna, även på nivå 1 med endast ett nummer valt. Då blir vinsten med Kung Keno 15 kronor.